MEESTER zkt LEERLING - Living Human Treasures (Vlaanderen-Unesco)



Ook zo aangetrokken tot kleurrijke prints op kledij?
Instant gelukkig van het bloemetjesbehang bij je oma?
Getriggerd door statige historische motieven?

In het kader van het Meester-Leerling traject gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid, ben ik op zoek naar leerlingen die het vak van Traditioneel Textielontwerpen willen aanleren. 

Winkels liggen vol met hippe motiefjes op allerlei voorwerpen. De één al drukker dan de ander, meestal uitgevoerd met behulp van de computer. Spiegelen, flippen, verzetten, roteren, ... de computer doet het allemaal voor ons: de eenvoudige rapportherhalingen.

Een 'klassiek geschoolde' textielontwerper leerde het vak zònder hulp van een computer, op de traditionele manier met gouache, kalkpapier en potlood. Daaruit kwamen prachtige dessins tevoorschijn zoals fijn bedrukte Chintz met doorlopende takken vol bloem en blad. Medaillons op met goud geweven brokaat. Toiles met lieflijke landschappen die moeiteloos in elkaar overvloeiden.

Maar een textielontwerper ontwerpt méér dan alleen textiel. Dat is al eeuwen zo, in alle uithoeken van de wereld.
Als we kijken op oude schilderijen of prenten zien we alledaagse voorwerpen zoals kommen en borden, of zelfs wapens, met sierlijke motieven bekleed. Ook architecturale elementen zoals houtsnijwerk en steen werden voorzien van prachtige decoraties met een herhalend patroon.

Heb jij interesse om het tekenen van herhalende patronen aan te leren, kom dan langs op de contactdagen op 13 en 14 augustus 2021. Maak je afspraak op margot@atelierbilliet.be
In een persoonlijk gesprek bekijken we je portfolio (vrij werk, textielontwerp, schetsen,...) en bespreken je verwachtingen en wensen van een mogelijke samenwerking.
Wil je eerst meer info? Vraag dan het leerplan op via bovenstaande e-mail.

Het meester leerling traject is een flexibel gegeven dat loopt over maximum 2 jaar. De lesdagen zijn volledig aanpasbaar en kunnen na overleg gecombineerd worden met andere activiteiten zoals school of werk.
Na de goedkeuring van de gezamelijke aanvraag bij de Vlaamse overheid kan er gestart worden ergens tussen 1 januari en 1 juli 2022. De voorziene subsidie (max. 30.000€) wordt verdeeld over de meester en de leerling(en).

Meer info op de sites van  Departement Cultuur, Jeugd & Media en Immaterieel Erfgoed Vlaanderen.

DIT TRAJECT IS AFGELOPEN! Volg Atelier Billiet op Instagram of Facebook voor een mogelijk vervolg hierop.

Foto: De werktafel van @margotbilliet_